Živé aktualizace: Pokrývá pokrytí následků voleb do USA v roce 2020, 4. dubna 2020

Obrázek přes Joe Raedle / Getty Images

Hlasování ve volbách do USA v roce 2020 může být u konce, ale dezinformace stále tikají. Nikdy nepřestávejte kontrolovat fakta. Sledujte naše povolební zpravodajství tady .

Tento liveblog je kompletní - ale naše práce není hotová. Číst liveblog pro 5. listopadu.



Skočte a podívejte se na každý nárok:



Nároky od 5. listopadu | Stěhování kamionu v Bílém domě? | Podvod s voliči v Detroitu? | Národní den povědomí o stresu | Trump varoval před účty v roce 2012 | AP hlásí, že Biden vyhrává v Michiganu | Odmítnuto 40k gruzínských hlasovacích lístků? | Trumpovo „hlavní podvody“, ověřeno na základě faktů | Trump vyhrává v Pensylvánii? | Biden Beats Obamův hlasovací záznam? | Jak by vypadal prezidentský přechod? | Ne, Biden „nepřiznal“ podvod voličů | Biden vyhrává ve Wisconsinu | Hlasovací lístky označené Sharpies diskvalifikovány? | Více hlasů než registrovaní voliči ve Wisconsinu? | Obdržel Biden 100% nových hlasů v Michiganu? | Stalin: „Není to hlas lidí, kteří se počítají…“ | Aria DiMezzo ztrácí | Trump nepravdivě tvrdí vítězství s nezapočítanými miliony hlasů | Souvislosti a předchozí nároky | Nároky ze dne voleb

Hlasování je hotové - zbývá už jen počítat.



Jako přední internetový web pro ověřování faktů jsme od začátku závodu měřili pravdu o tvrzení kandidátů (viz sbírka kontrol faktů zahrnujících Trumpa tady a Biden tady ), stejně jako pověsti o hlasovací proces a co Američané může očekávat v těchto historických volbách. A v samotný volební den zkontrolovali jsme dezinformace jak se to dělo.

Nyní máme nové kontroly faktů, abychom bojovali proti dezinformacím o výsledcích voleb. Zavedli jsme „pověstné výstrahy“, abychom varovali čtenáře, kam by měli lehce šlapat. Tyto příspěvky použijeme k zasílání vzplanutí o fámách / dezinformacích, pro které možná nebudeme mít dostatek informací pro úplnou kontrolu faktů s hodnocením pravdy, ale přesto na ně chceme diváky varovat.

Volby proces se prodlužuje dny, ne-li týdny poté, co Američané hlasovali o volební noci. I během typických cyklů, kdy a pandemický neomezuje osobní hlasování a pravděpodobně způsobí nárůst hlasování poštou - metoda hlasování, která může úředníkům trvat déle, než se shodnou - státy nejsou schopny spočítat všechny hlasovací lístky a legálně potvrdit výsledky za jednu noc.



Reportéři zpráv nicméně často „volají“ závody ve volební noc na základě hlasů sčítaných krátce po uzavření volebních uren. Ty mediální zprávy jsou projekce Výsledky nejsou legálně schváleny - a ráno 4. listopadu zůstávají výsledky v několika státech nejasné.

Tým reportérů a redaktorů Snopes bude tyto zprávy pečlivě sledovat, protože by mohli chybně posílit přesvědčení, že jeden kandidát zvítězil, a delegitimizovat oficiální proces sčítání hlasů po volební noci. Kampaň Trump se již snaží oslabit důvěru Američanů v tento proces opakováním nepodložených tvrzení o trestné činnosti-když ve skutečnosti případy volební podvod jsou nepatrné ve srovnání s počtem hlasovacích lístků odevzdaných ve volbách v USA.

Navíc, pokud se výsledky volební noci nakloní Bidenova přízeň , mohly by nastat nové problémy. Trump ano opakovaně odmítl na spáchat akceptovat výsledky voleb, pokud prohraje, což by mohlo vyústit v bezprecedentní ústavní krizi.

Dopřejte si smysl toho, co po volbách slyšíte a vidíte, a to pomocí kontroly skutečných faktů Snopes níže.


Aktualizujte tuto stránku aktualizací.

Stěhování kamionu v Bílém domě?

23:00 ET / 20:00 PT


Zpět na začátek

Podvod s voliči v Detroitu?

22:40 ET / 19:40 PT


Zpět na začátek

Národní den povědomí o stresu

19:47 ET / 16:47 PT


Zpět na začátek

Trump varoval před účty v roce 2012

18:27 ET / 15:27 PT


Zpět na začátek

AP hlásí, že Biden vyhrává v Michiganu

18:15 ET / 15:15 PT


Zpět na začátek

Odmítnuto 40k gruzínských hlasovacích lístků?

17:34 ET / 14:34 PT


Zpět na začátek

Trumpovo „hlavní podvody“, ověřeno na základě faktů

17:21 ET / 14:21 PT


Zpět na začátek

RUMOR ALERT: Trump prohlášen za vítěze v Pensylvánii?

16:56 ET / 13:56 PT


Zpět na začátek

Biden Beats Obamův hlasovací záznam?

16:46 ET / 13:46 PT

co našli na bermudském trojúhelníku


Zpět na začátek


Jak by vypadal prezidentský přechod?

16:37 ET / 13:37 PT


Zpět na začátek

Ne, Biden „nepřiznal“ podvod voličů

15:46 ET / 12:46 PT


Zpět na začátek


Biden vyhrál Wisconsin

15:10 ET / 12:22 PT


Zpět na začátek


Byly v Arizoně označeny hlasovací lístky Trumpa Sharpiesem?

14:39 ET / 11:39 PT


Zpět na začátek


Obdržel Biden 100% ze 128 000 nových hlasů v Michiganu?

14:17 ET / 11:17 PT


Zpět na začátek


Více hlasů než registrovaní voliči ve Wisconsinu?

12:14 ET / 9:14 PT


Zpět na začátek


Stalin: „Není to hlas lidí, kteří se počítají…“

11:53 ET / 8:53 PT


Zpět na začátek


Aria DiMezzo ztrácí

11:20 ET / 8:20 PT

jak se jmenovaly tři lodě Christopha Columbuse


Zpět na začátek


Trump nepravdivě tvrdí vítězství s nezapočítanými miliony hlasů

10:09 ET / 7:09 PT


Zpět na začátek

Souvislosti a předchozí nároky

8:16 ET / 5:16 PT


Zpět na začátek